Publicerad den

Boktips: Hälsorevolutionen av Maria Borelius

Hälsorevolutionen - Maria Borelius

Jag har hittills inte skrivit så mycket om rekommendationer om kost i mina inlägg och på sociala medier, men jag håller just nu på att lyssna på boken Hälsorevolutionen – Vägen till en antiinflammatorisk livsstil av Maria Borelius och bara måste tipsa om den. Jag lyssnar på den på vägen till och från jobbet och ”aha”-momenten, samt bekräftelserna av mina egna erfarenheter och upplevelser finns där hela tiden. Hur man blir av med en uppblåst mage, dålig hy och humörsvängningar (jag hade alla dessa problem förr)? Varför är det bra att även träna styrka för att minska inflammationer i kroppen? Och framförallt varför kunskapen inte sprids mer och snabbare till vården och allmänheten?

Maria berättar om sina egna erfarenheter, vilket gör att boken är väldig lätt att läsa/lyssna på och inte så faktatung. Man följer henne på resan där hon som 52-åring upptäcker en helt ny livsstil; den antiinflammatoriska. Hon har tidigare känt sig gammal, trött, sliten och plufsig. Genom en slump upptäckte hon den antiinflammatoriska livstilen; utan humörsvängningar, uppblåst mage och dålig hy. Hennes resa handlar mycket om träning, kost och känslor, allt baserat på information från ledande forskare och hälsobehandlare inom området.

En ögonöppnare! Jag rekommenderar verkligen att läsa eller lyssna på boken.

(Detta är inget samarbete)

 

Publicerad den

LCHF inspirerade Semlor

LCHF semlor

Idag är det fettisdagen och jag lärde mig redan innan jag flyttade till Sverige att man äter semlor på fettisdagen. Därför tänkte jag dela med av mitt recept på LCH inspirerade semlor.  🙂 Vi har tjuvstartat för någon vecka sen med att baka egna semlor men med naturlig sötning som honung. Fördelen är ju att LCHF recept nästan per automatik är glutenfria, då man använder mycket mandelmjöl eller kokosmjöl istället. Jag brukar utgå ifrån dem, men sen använda vanlig sötning i form av honung, dadlar eller banan. De kanske inte blir lika luftiga som köpesemlan, men väldigt goda ändå.

LCHF inspirerade Semlor

Ingredienser (4 stora Semlor):

  • 4 ägg (stora)
  • 0,5 dl honung
  • 50 g smält smör
  • 1dl grädde
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
Mandelmassan:
  • 100 gram mandelmjöl
  • 2 msk honung
  • 2-3msk grädde
  • Inkråm från bullarna

Instruktioner:

  • Vispa äggen och honung (värm lite i mikron så den blir flytande) poröst.
  • Tillsätt smält smör (inte för varmt) och grädde och vispa.
  • Blanda i de torra ingredienserna och häll i smeten, blanda väl.
  • Låt smeten svälla i minst 10 minuter.
  • Forma till 4 stora eller 8 små runda bullar. Är smeten lite kletig så hjälper det att fukta händerna med vatten!
  • Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 25-30 min för de stora bullarna och 20-25 min för de mindre bullarna. Låt de hellre i lite längre än för kort så att de inte faller ihop.

Under tiden kan du förbereda mandelmassan.

  • Blanda mandelmjölet med honung och grädde. Funkar bra med en gaffel.

Färdig Semla

Skär av toppen på bullarna så att du får ett lock till semlorna. Gröp ur botten och blanda inkråm från bullarna och evtl. mer grädde i mandelmassan. Fyll bullarna med mandelmassan. Klicka på grädde och lägg på locket av din semla. Strö sedan över lite florsocker.

Publicerad den

Recept för vardagsmotion med barnen

Barnvagn i snö

Dagens recept för garanterad träning med barnen!

Ingredienser:
* minst 10cm snö
* minst 20kg barn.
* dubbelvagn
* dubbade sko

* be kommunen att inte skotta vägarna
* ta på dig dubbskorna
* placera barnen i vagnen och börja resan. Efter 5km är du klar och har fått ett helkroppspass.

Att tänka på:
* Spänn magen
* aktivera sätesmuskeln
* slappna av i axlarna