Publicerad den Lämna en kommentar

Alla ska kunna använda sitt friskvårdsbidrag där de har mest nytta av det!

Erbjuder du friskvårdstjänster, jobbar inom HR eller har Epassi på jobbet? Läs gärna vidare.

Jag brukar inte lägga upp den här typen av inlägg, men ibland behövs det tyvärr.

Motionskicken har länge varit ansluten till friskvårdsportalen Epassi (tidigare även Actiway) och anledningen att jag delar inlägget här är att jag upplever deras modell väldig begränsande för både arbetstagare som vill använda sitt friskvårdsbidrag samt oss friskvårdsaktörer. För visst vill vi främja hälsa och låta anställda använda sina friskvårdsbidrag där de har mest nytta av det?

Portalen ska göra det lättare för arbetsgivarna att hantera friskvårdsbidrag genom centralisering, men samtidigt leder detta till ett begränsat utbud av tjänster då Epassi officiellt enbart tillåter att friskvårdsbidraget används hos de aktörer som är anslutna till dem. Detta leder till snedvriden konkurrens då de anställda inte längre kan välja fritt vart de vill använda sina friskvårdspengar, samtidigt som friskvårdsaktörerna känner sig tvungna att gå med i Epassi och betala en hög andel av inkomsten till dem för att inte tappa kunder.

När jag kontaktade Epassi för att påpeka detta och framföra en önskan om att anställda ska kunna lämna in kvitto från ej anslutna friskvårdsaktörer, så som det funkar hos andra friskvårdsportaler, så fick jag till svar att det inte funkar. Efter lite sökning på nätet hittar jag dock info om att det ÄR möjligt att skicka in kvitton om friskvårdsleverantören inte är ansluten till Epassi. Detta är dock något som arbetsgivaren måste betala extra för. Hur kan detta vara ok?!
Friskvårdsbidraget är väl tänkt för alla och för att användas där individen får den träning/friskvård han eller hon vill ha.

Efter ovan nej från supporten så får jag en direktlänk från en av mina kunder till en FAQ (på Epassis hemsida!) om hur man lämnar in kvitton (https://www.epassi.se/sv/anstalld/friskvard/faq/kvitto). Denna länk är dock dold på alla sätt. Går inte att söka efter på nätet och när man går till huvudmenyn i FAQ:n (www.epassi.se/sv/anstalld/friskvard/faq) så syns den inte heller bland alternativen. Det hela börjar kännas väldigt skumt. Istället så hänvisar den synliga FAQ:n till att man ska tipsa Epassi om en önskad leverantör inte är ansluten för att Epassi ska ta kontakt med dem för att få med dem som ansluten leverantör, för att få sina procent.

Detta är min sammanfattning av erfarenheten med Epassi och Motionskicken lämnade Epassi vid årsskiftet då jag inte kan stå bakom ett sådant företag. Att jag postar detta inlägg är för att fler friskvårdsleverantörer ska få information om att det faktiskt går att låta kunder använda friskvårdsbidraget via Epassi utan att behöva vara ansluten och att fler anställda (där arbetsgivaren har valt Epassi) ska få info om att de kan använda sitt friskvårdsbidrag även hos aktörer som inte är anslutna till Epassi (en förutsättning är att arbetsgivaren har lagt till kvittofunktionen, vilket flera stora aktörer som t.ex. VGR, Mölndals Stad, Volvo Cars och Chalmers har👍)

Så till dig som är friskvårdsleverantör och ansluten till Epassi; överväg om det är värt kostnaden!
En annan sak att ha i åtanke är att uppsägningstiden är ett helt år! Jag hade tur att ha gått med innan 2020 och för alla som gått med innan 2020 var uppsägningstiden bara 3 månader.

Till dig som jobbar på ett företag som har Epassi: Tipsa HR om detta och försök få dem att lägga till kvittofunktionen. Förhoppningsvis blir det standarden framöver så att du och dina kollegor själva kan välja vad ni vill använda era friskvårdspengar till.

Har ni Epassi på jobbet? Kolla i så fall om din arbetsgivare har lagt till kvittofunktionen.

Kommentera gärna om de har kvittofunktionen eller ej.

Publicerad den Lämna en kommentar

Sommarträning

Nu är det sommar vilket innebär semester för många. För mig innebär semester även tid för spontan träning där jag är. På semesterorten, hemma i trädgården eller med barnen på lekplatsen eller vid sjön.

Sen barnen föddes för 8 resp. 6 år sedan så har jag framförallt satsat på kroppsviktsträning som jag enkelt kan utföra hemma och de senaste åren satsat på styrketräning med kroppsviktsövningar och det är jag tacksam för då det underlättar enormt att få till träningen under semestern utan att leta upp gym eller ta ett ofrivilligt uppehåll. Som komplement brukar jag ha med mig mitt TRX-band som lätt får plats i bagaget och kan sättas upp nästan överallt.

De senaste åren har jag delat ett träningspass i veckan för att inspirera fler till hemmaträning utan redskap. Är du intresserad av passen så kolla in mitt Instagram här. Under hashtaggen #motionskickentraining hittar du över 100 träningspass, de flesta med filmade övningar och utan extra redskap.

Kolla genom, spara passen och kör. Tagga oss gärna med @motionskicken i sociala medier.

Har du svårt att bestämma dig för ett pass och vill hellre köra ett färdigt program? Då finns det Onlinekicken som är ett träningsprogram på 6 veckor med tre pass i veckan (1 återkommande pass) och receptinspiration med enkla rätter för frukost, mellanmål/fika och lunch/middag som du kan köra där du är. Läs mer om Onlinekicken här.

Publicerad den Lämna en kommentar

Stela vader, ont i benhinnorna eller hälsenan?

Får du lätt stela vader eller har du ont i benhinnorna eller hälsenan? Testa denna!🦶

Ett av mina favoritredskap är min foamroller. Efter att på kort tid hört från olika personer att mina tips om att rulla vaderna med en foamroaller har hjälpt vid problem med hälsenan eller benhinnorna, så tänkte jag dela det här med. Mest uppenbart är kanske att använda denna övning mot stela vader men mig har det även hjälpt vid problem med hälsenan och benhinnor, vilket i sin tur berodde på spända vader.
Det är såklart personliga upplevelser och ingen vetenskaplig studie, men det är lätt värt att testa! Är du tveksam, rådfråga en fysioterapeut först.

How-to:
Har du ingen foamroller så funkar en 1,5l fylld PET flaska på en mjuk yogamatta med.

👉Börja rulla försiktigt med ena vaden på rullen och det andra benet i golvet. För mer intensitet lägg benen över varandra och rulla. Hittar du en öm punkt så stannar du där en stund tills det känns mindre. Testa att försiktigt flexa foten ett antal gånger. Kolla in filmen på Instagram.

Testa och tipsa gärna vidare.

Publicerad den Lämna en kommentar

Får du ont i Handlederna när du tränar?

Får du lätt ont i handlederna när du tränar styrka? Testa nedan alternativ för att avlasta handlederna.

Jag har under åren som tränare förstått att många har problem med ömma handleder när de t.ex. står i planka eller gör armhävningar. Förutom att stärka upp handlederna så kan ett alternativ vara att t.ex. knyta händerna till en knytnäve och stå på knogarna istället, eller att använda sig av så kallade Push-Up bars för att slippa böja handlederna för mycket.
Sen kan man såklart använda dem för andra roliga övningar eller för att komma ännu djupare i sin armhävning.
Dessa Push-Up bars är från tyska märket Pullup & Dip (Adlink) med ergonomiskt trähandtag och i slitstarkt stål och med koden MOTIONSKICKEN10 får du 10% rabatt.

Sen är det såklart viktigt att stärka upp handlederna vilket du kan göra genom att ta en lättare hantel/vattenflaska i handen. Sätt dig ner på en stol och vila underarmen på låret medan du lugnt roterar handen med vikten i sidled och upp och ner. Gör lite varje dag och öka vikten allt eftersom.

Testa även att hänga i sen stång/trappa för att stärka upp handleder och underarmar. Läs mer i detta inlägg.

Publicerad den Lämna en kommentar

Hälsporre under Klimakteriet


Många kvinnor drabbas någon gång av hälsporre. Jag har tidigare skrivit om klimakteriesymptom och att värk i kroppen kan vara ett av dem. Självklart skiljer sig symptom från person till person och vissa får inga symptom alls.
En sak har jag funderat på: flera kvinnor, ungefär lika gamla, i min omgivning har under den senaste tiden drabbats av hälsporre.
Helt plötsligt har de fått smärta under foten, googlat, hittat rehabövningar som de gjort under en tid. Några är vana löpare medan någon inte springer alls och några har sprungit lite till och från. Smärtan kom från ingenstans och satte stopp för både träning och löpning men trots både vila och rehab har de inte blivit hjälpta. Samtliga har varit hos fysioterapeut och fått konstaterad hälsporre och nya övningar samt uppmanats att avlasta foten. Som en aktiv person vet jag hur frustrerande det är att inte kunna springa/promenera eller träna som önskat. Jag har också varit drabbad av klimakterierelaterad ”hälsporre” konstaterad av en fysioterapeut innan jag visste att jag kommit in i förklimakteriet.

Vart vill jag komma? Jo, alla de kvinnor jag refererar till är i åldern 45+, högst troligt i förklimakteriet eller kanske till och med i klimakteriet. Ingen av dem har fått någon fråga gällande det vid besök inom sjukvården. När östrogennivån sjunker i kroppen kring klimakteriet så påverkas våra kroppar av det och elasticiteten i bindväv, senor och ligament blir sämre.
Här kan hormonersättning hjälpa – jag säger inte att alla drabbats av ”klimakterierelaterad” hälsporre utan jag ifrågasätter varför ingen fysioterapeut funderat på kopplingen och ställt frågor kring det utan bara gett rehabövningar och i något fall stötvågsbehandling? (Det gäller så klart inte alla fysioterapeuter/läkare)
Jag säger inte heller att alla måste ta hormoner men sjukvården borde ändå kunna upplysa om alternativet. Östrogen som plåster, spray eller gel har även andra fördelar för kvinnor som kommer i klimakteriet.

Vill du veta mer finns det mycket skrivet på nätet, särskilt om du söker på engelska och så kan du såklart boka klimakterierådgivning med mig här.
Varför är okunskapen om kvinnans kropp och åldrande så stor?

/Helena, ”Stark Genom Klimakteriet”-Coach.

Publicerad den 1 kommentar

Vikten av att hänga för starka axlar och handleder

Är du stel i axlarna, eller svag i handlederna? Då får du läsa vidare

Visste du att våra axlar är gjorda för att hängas i och sträckas ut. De är inte bara gjorda för det, de kräver det!
Idag använder många knappt sina armar ovanför huvudet, längre vilket gör att axlarna blir stelare och svagare. En av de enklaste sakerna du kan göra för att få bättre axelhälsa är att hänga. Att hänga gör dina axlar starkare och rörligare – dessutom hjälper tyngdlagen till att stretcha ut axlarna och du stärker dessutom upp handleder och greppstyrka!

Ta alla tillfällen du kan i vardagen och häng hellre lite och ofta än sällan och länge. Variera greppet och redskapen du hänger i och använd din fantasi.
Har du ingen chins-stång eller liknande hemma, använd dig av det du har i närheten. Häng på lekplatsen, i en öppen trappa, en gren eller barnens klättervägg. Som barn hängde jag mycket i klädstången under mina föräldrars trappa. Nu integrerar jag det som del i mina träningspass och jag kan känna av när jag har rest och tränat annat som nu under semestern.

Var noga med att det varken ska göra ont eller bli irriterat i axeln av att du hänger. I så fall kan du avlasta genom att ha fötterna som lätt stöd i golvet eller ändra vinkeln genom att ta en lägre stång och hänga mer som i en rodd. Gå inte ut för hårt!

Hängandet kan varieras i all oändlighet, där du aktiverar skulderbladen, svingar, eller lyfter benen för att träna magen samtidigt. Kolla in filmen på Instagram för inspiration.

 

Här får du en välgörande ”Häng-utmaning”? Den så kallade Ido Portals hängutmaning.

Utmaningen går ut på att du ska hänga i 7 minuter varje dag i 30 dagar med helt avslappnade axlar. Du kan samla minuter under dagens gång. Ta små tillfällen varje dag för att få ihop dina 7 minuter. Du behöver inte hänga 7 minuter i sträck. Håll ut och fuska inte under första månaden, för att få så bra resultat som möjligt.

 

I betald samarbete med PullUP & Dip (Adlink) får du 10% rabatt med koden MOTIONSKICKEN10 på Pull-Up ställningen som kan fästas på träd och väggar utomhus och inomhus och som även kan vändas för att kunna användas för dips. Ange koden här på PullUP & Dips hemsida.

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Hinderbanelopp med barn

I helgen åkte vi återigen till Halmstad för att springa Tylösand OCR med hela familjen.
Jag och barnen körde loppet i höstas och ville göra om det. 👟
Loppet ligger vid stranden och ramlar man så landar man iaf mjukt.😉
En rolig twist är superhjältarna som hjälper barnen genom hindren med skräckblandad förtjusning för 5-åringen när vi var på plats och då hade han längtat efter att få träffa Batman🦸
Nu ska vi testa Toughest Family i höst 💪

Jag frågade efter tips på fler lopp i mitt Instagram-inlägg och delar de här:

En lista med ett gäng OCR-lopp finns här:

  • https://www.vaxjoocr.se/tavlingskalender/

Tipsa gärna om fler roliga lopp i kommentarsfältet.

Publicerad den Lämna en kommentar

Hälsokontroll via blodprov via Medisera

{I samarbete med Medisera.}

Förra veckan var jag och kollade upp min hälsostatus, vilket jag gör emellanåt. Det känns skönt att få lite koll hur ens blodvärden ser ut, och i ett tidigt skede upptäcka om något avviker. Analysen hjälper dig att t.ex. undersöka om du är i riskzonen för vissa sjukdomar, vitamin- eller mineralbrister och stressnivåer.
Eftersom jag är en person som tränar mycket och som har många bollar i luften så kände jag att det stora prestationstestet var ett bra alternativ för mig. Här täcks bl.a. blodvärden som är relaterade till förmågan att bygga muskler, syreupptagning  men även status på dina järnvärden, blodfetter och blodsocker.
Alla markörer som ingår i stora prestationstestet hittar du här. Extra plus för att de även mäter kolesterolvärdet i form av en  ApoB-kvot istället för att enbart mäta kolesterolvärdena var för sig. ApoB-kvoten är det bästa mätvärdet för att identifiera risk för hjärt-kärlsjukdomar, där man väger in förhållandet mellan stora och små LDL-partiklar (”dåliga” kolesterolet) .

Efter att jag hade beställt testet så var det bara att åka till den valda mottagningen (i Göteborg finns det 3 alternativ att välja). Det var viktigt att inte äta 12 timmar innan provtagningen och heller inte anstränga sig precis innan för att få så korrekta värden som möjligt.
Tre dagar senare kom svaret på mejl och sms och förutom att få en indikation om värdet ligger inom eller utanför referensintervall, så följer det även med ett läkaruttalande som analyserar avvikelser.  Medisera själva ger inga generella råd utifrån provresultaten men skulle ett värde avvika kraftigt, så får du kontakt av en läkare, vid mindre avvikelser så kan det vara bra att följa upp värdet med jämna mellanrum.

Så är du nyfiken på dina blodvärden så kan är det ett väldigt enkelt sätt att få reda på dem.

Publicerad den Lämna en kommentar

Stark genom Klimakteriet – Internationella Kvinnodagen

Den 8 mars varje år är det internationella kvinnodagen

Vad handlar den dagen om egentligen? Jo, varje år (sedan början av 1900-talet) uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Sverige anses vara ett land med hög jämställdhet – men det finns något som jag reagerat över och tänkt ganska mycket på den senaste tiden:

Vi har en fantastiks sjukvård i Sverige – vi utbildas i sexualkunskap i skolan i unga år, både hur vi skyddar oss men också hur ett barn blir till. Vi har ungdomsmottagningar dit våra ungdomar kan vända sig med olika frågor och funderingar eller t.ex. få preventivmedel. När vi blir gravida finns mödravårdscentraler som kallar oss på regelbundna kontroller och när vårt barn är fött får vi komma på ett flertal kontroller för att se att barnet utvecklas som det ska.

Men sedan: när vi närmar oss klimakteriet vem tar hand om oss då? Klimakteriet nämns knappt i skolans läroböcker, ingen pratar om klimakteriet på mödravårdscentralen när vi är på cellprovskontroller – och många kvinnor upplever sig negligerade när de går till en läkare och beskriver sina symptom. Det är inte ovanligt att kvinnan istället diagnostiseras för utbrändhet och kanske till och med får antidepressiv medicin. Varför är det så fortfarande år 2022? Alla kvinnor hamnar förr eller senare i klimakteriet, så varför utbildas vi inte/sprids inte kunskap om hela kvinnans liv?

Visste du t.ex. att klimakteriet inte börjar först när vi är 50 år?

Klimakteriet är en längre tidsperiod som ofta börjar betydligt tidigare.

Tidpunkten när mensen har upphört (12 månader blödningsfri) heter menopaus.

Det finns en mängd saker som jag önskar att jag hade lärt mig innan jag låg helt klarvaken och inte kunde somna om, fick värk i fötterna (särskilt på morgonen) och var otroligt lättirriterad på småsaker. Saker som jag senare fått veta att det är typiska tecken på förklimakteriet. Visste du t.ex. att:

  • De första klimakteriesymptomen kan komma redan så tidigt som vid 35-40 års åldern
  • Att våra hormoner och signalsubstanser i hjärnan påverkar vårt mående och det går att lindra symptom som med vila, rörelse, kost och återhämtning.
  • Att vi kan lindra symptomen genom att träna och bygga upp kroppen med muskler gärna innan vi går in i klimakteriet – dessutom är det mycket svårare när hormonerna i kroppen åker berg- och dalbana
  • Att kroppen behöver mat – för att bygga få en hållbar kropp. Att gå på strikta dieter eller att banta innebär en stress för kroppen – och den typ av stress är negativ för våra kroppar som då ofta reagerar med ännu starkare klimakteriesymptom

Hoppas du har nytta av inlägget och om du vill lära dig mer så kan du boka klimakterierådgivning med mig här.

/Helena, ”Stark Genom Klimakteriet”-Coach.

Publicerad den Lämna en kommentar

Stela lår, ont i knät eller höftböjaren? Testa denna.

Ett av mina favoritredskap är ju min foamroller och här får ni äntligen den efterfrågade rutinen som jag körde när jag hade problem med höftböjaren.
Mest uppenbart är kanske att använda detta mot ömma/stela lårmuskler men jag fick tipset av en fysioterapeut i USA för många år sedan när jag hade problem med knät och nu har det även hjälpt mig vid problem med höftböjaren vilket antagligen berodde på strama lårmuskler.
Det är såklart mina personliga upplevelser och just vid knäsmärtor kan det vara så många andra orsaker, men det är lätt värt att testa! Är du tveksam, rådfråga en fysioterapeut först.

How-to:

Har du ingen foamroller så funkar en 1,5l fylld PET flaska på en mjuk matta med.

Börja rulla försiktigt med ena benet på rullen (jag börjar alltid med framsida lår) och det andra benet böjt i golvet. Rulla försiktigt fram och tillbaka. Hittar du en öm punkt så stannar du där en stund tills det känns mindre. Testa att försiktigt flexa benet ett antal gånger. Kolla in filmen hur du gör.

Dela gärna inlägget.