Publicerad den

LCHF inspirerade Semlor

LCHF semlor

Idag är det fettisdagen och jag lärde mig redan innan jag flyttade till Sverige att man äter semlor på fettisdagen. Därför tänkte jag dela med av mitt recept på LCH inspirerade semlor.  🙂 Vi har tjuvstartat för någon vecka sen med att baka egna semlor men med naturlig sötning som honung. Fördelen är ju att LCHF recept nästan per automatik är glutenfria, då man använder mycket mandelmjöl eller kokosmjöl istället. Jag brukar utgå ifrån dem, men sen använda vanlig sötning i form av honung, dadlar eller banan. De kanske inte blir lika luftiga som köpesemlan, men väldigt goda ändå.

LCHF inspirerade Semlor

Ingredienser (4 stora Semlor):

  • 4 ägg (stora)
  • 0,5 dl honung
  • 50 g smält smör
  • 1dl grädde
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
Mandelmassan:
  • 100 gram mandelmjöl
  • 2 msk honung
  • 2-3msk grädde
  • Inkråm från bullarna

Instruktioner:

  • Vispa äggen och honung (värm lite i mikron så den blir flytande) poröst.
  • Tillsätt smält smör (inte för varmt) och grädde och vispa.
  • Blanda i de torra ingredienserna och häll i smeten, blanda väl.
  • Låt smeten svälla i minst 10 minuter.
  • Forma till 4 stora eller 8 små runda bullar. Är smeten lite kletig så hjälper det att fukta händerna med vatten!
  • Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 25-30 min för de stora bullarna och 20-25 min för de mindre bullarna. Låt de hellre i lite längre än för kort så att de inte faller ihop.

Under tiden kan du förbereda mandelmassan.

  • Blanda mandelmjölet med honung och grädde. Funkar bra med en gaffel.

Färdig Semla

Skär av toppen på bullarna så att du får ett lock till semlorna. Gröp ur botten och blanda inkråm från bullarna och evtl. mer grädde i mandelmassan. Fyll bullarna med mandelmassan. Klicka på grädde och lägg på locket av din semla. Strö sedan över lite florsocker.