Publicerad den Lämna en kommentar

Hälsokontroll via blodprov via Medisera

{I samarbete med Medisera.}

Förra veckan var jag och kollade upp min hälsostatus, vilket jag gör emellanåt. Det känns skönt att få lite koll hur ens blodvärden ser ut, och i ett tidigt skede upptäcka om något avviker. Analysen hjälper dig att t.ex. undersöka om du är i riskzonen för vissa sjukdomar, vitamin- eller mineralbrister och stressnivåer.
Eftersom jag är en person som tränar mycket och som har många bollar i luften så kände jag att det stora prestationstestet var ett bra alternativ för mig. Här täcks bl.a. blodvärden som är relaterade till förmågan att bygga muskler, syreupptagning  men även status på dina järnvärden, blodfetter och blodsocker.
Alla markörer som ingår i stora prestationstestet hittar du här. Extra plus för att de även mäter kolesterolvärdet i form av en  ApoB-kvot istället för att enbart mäta kolesterolvärdena var för sig. ApoB-kvoten är det bästa mätvärdet för att identifiera risk för hjärt-kärlsjukdomar, där man väger in förhållandet mellan stora och små LDL-partiklar (”dåliga” kolesterolet) .

Efter att jag hade beställt testet så var det bara att åka till den valda mottagningen (i Göteborg finns det 3 alternativ att välja). Det var viktigt att inte äta 12 timmar innan provtagningen och heller inte anstränga sig precis innan för att få så korrekta värden som möjligt.
Tre dagar senare kom svaret på mejl och sms och förutom att få en indikation om värdet ligger inom eller utanför referensintervall, så följer det även med ett läkaruttalande som analyserar avvikelser.  Medisera själva ger inga generella råd utifrån provresultaten men skulle ett värde avvika kraftigt, så får du kontakt av en läkare, vid mindre avvikelser så kan det vara bra att följa upp värdet med jämna mellanrum.

Så är du nyfiken på dina blodvärden så kan är det ett väldigt enkelt sätt att få reda på dem.

Lämna ett svar